måndag 14 oktober 2013

Oanade höjder

Jag välkomnar denna mysiga årstid, när mörkret vinner mark och kylan blir ett bestående element. Nu när ett lugnare tempo eftersträvas och värmeljusen får ta plats trivs jag som bäst i vårt lilla hus med skogen inpå knuten. Naturen var ett stort plus under  husletandet. Skogen är oss nära i fler bemärkelser och en favorit nu på höstkanten är att få glädjas framför en brasa i spisen. När vi påbörjade renoveringen av vårt lilla torp var värmekälla i form av ved en stark önskan. Vår lilla skog kan försörja oss med livslångt förråd så detta gläds vi åt extra mycket denna period.

Vattenburen värme med olika värmekällor var alternativet vi önskade komplettera med men under dåvarande byggnation, för över 10år sedan fanns varken ekonomi eller hållbara energikostnadskalkyler för detta så vi valde direktverkande el. Golvvärme i tre av fyra golv på nedre botten är den mekaniska värme som finns tillhanda. Rikligt med isolering innebär en lägre elkonsumtion och i jämförelse med andra hushåll kan vår förbrukning anses som normal mot det mindre. Beslutet att ha direktverkande el har vi diskuterat många gånger men valet har utifrån vår tidigare blygsamma förbrukning betraktats som positivt. Tidigare ja, för det sista året har elmätaren tickat mer än genomsnittet.




I min sammanställning av de senaste sex kalenderåren kan jag utröna en ökning med ca:53% av årsförbrukningen de första fem. Jag kan skönja perioder med extrem kyla men även lathet från oss när vi brukat golvvärme som ett substitut för avsaknandet av handkraft gällande vedhämtning. Vi har nu bestämt oss för att investera i mätverktyg för att lokalisera eventuella läckor och använda denna kalkyl som en spångbräda för att söka alternativa lösningar för att sänka vår elkonsumtion. I vinter kommer vår andra fastighet på tomten börja värmas upp med bergvärme. Beräknad årsförbrukning där är 10 000kWh så här gäller det att se över alla tänkbara tips. Målsättningen för vår totala förbrukning är 25000kWh. Omöjligt? Lovar att återkomma...

2 kommentarer:

  1. Är ingen energiexpert men min syster hade ett hus på 135 m2, platta på mark och i 1½ plan och det värmdes med direktverkande el. 25000 kvh/år. Hon köpte en luftvärmepump och fick mycket behagligare inomhusklimat och förbrukningen blev 13000 kvh de första 15 månaderna sen sålde hon huset så fortsättningen vet jag inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gunilla! Det låter rimligt och luftvärmepump är ett alternativ i framtiden när man inte jobbar hemifrån.

      Radera